Septembarska Visa kampanja je završena. Detaljnije ovdje

Korpa

Vaša korpa je prazna.

Pogledajte našu široku ponudu proizvoda i pronađite nešto što vam se sviđa!

Mitovi i istine o SPF- zaštitnom faktoru

13.07.2023.

Mitovi i istine o SPF- zaštitnom faktoru

S dolaskom vrelih ljetnih dana posjete marketima i drogerijama u potrazi za kremama sa zaštitnim faktorom su neizbježne. Međutim, rijetko se zapitamo koji su sastojci tih proizvoda, da li su karcinogeni, koliko često treba nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, itd. Osim toga, nerijetko umjesto krema sa zaštitnim faktorom pribjegavamo korištenju losiona za brže tamnjenje, marmelada i sličnih proizvoda koji nažalost ne pružaju adekvatnu zaštitu.

Kreme sa SPF su karcinogene? - Mit!


Znamo da izlaganje suncu odnosno UV zrakama može biti karcinogeno i izazvati melanom tj. rak kože, no mnogi potencijalnu pojavu karcinoma kože dovode u vezu sa kremama sa SPF i sastojcima koje one sadrže. Naime, još uvijek ne postoji studija ili istraživanje koji su to dokazali. Postoje rezultati istraživanja sastojaka koje najčešće možemo pronaći u ovom tipu losiona, a to su: oksibenzon, paraben, retinil palmitat, titanijev oksid, cinkov oksid, oktinoksat i 4-metil-benziliden kamfor. Neki smatraju da ovi sastojci mogu djelovati kao imitacija hormona estrogena i time ubrzati rast ćelija raka dojke. Srećom, ova pojava nije dokazana kao izvor raka, što ne znači da i dalje ne trebamo biti oprezni i čitati sastojke ispisane na poleđini. Imajući to u vidu, ne bi bilo loše uzeti u obzir kreme koje obično imaju u ponudi apoteke ili kreme i losione na prirodnoj bazi.

Za učinkovit efekat poželjno je nanijeti količinu od oko 2 grama po cm2 (otprilike 35ml za cijelo tijelo prosječne odrasle osobe), 15-20 minuta prije izlaganja suncu. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti osjetljivijim dijelovima tijela kao što su lice, vrat i dekolte. Nakon prvog nanošenja losion ili kremu preporučljivo je aplicirati svaka dva sata, te nakon kupanja u moru. Izbora je mnogo jer nije važno koristite li mlijeko, sprej ili kremu za sunčanje.

Šta se krije iza zaštitnog faktora?


Svima poznata skraćenica SPF je akronim za Sun Protection Factor što u prijevodu znači faktor zaštite od sunca. To je oznaka kojom se obilježava koliko možemo produžiti boravak na suncu bez izlaganja kože oštećenjima. Tako na primjer sprej za sunčanje sa faktorom 30 omogućava izlaganje suncu 30 puta duže u poređenju sa izlaganjem suncu bez zaštite.

Briga o koži tokom visokih ljetnih temperatura ne završava samo korištenjem SPF-zaštitnog faktora. Koži je neophodna njega i nakon izlaganja suncu. Važno je da proizvodi namijenjeni u tu svrhu hidratiziraju te ne sadrže aditive, parfeme ili parabene. Jedan od takvih proizvoda je kokosovo ulje, jer osim vitamina E koji smiruje kožu ima i efekat hlađenja. P.S. Njegova upotreba ne završava ovdje jer je i vrlo dobar saveznik u kuhinji pri pripremanju jela. Uz kokosovo ulje, efekat hlađenja također pruža i aloe vera.

Čak i uz pravilnu zaštitu od UV zraka, ne preporučujemo izlaganje suncu u periodima kada je ono najjače. Iskoristite to vrijeme za ručak, odmor u hladu, čitanje knjige ili igranje društvenih igara.